Wist je dat de stoelgang van je hond jou een heleboel informatie kan geven? Zo kunnen de kleur en de vastheid al veel vertellen wat er binnenin je hond speelt. Dit kan je ontdekken wanneer je de stoelgang van je hond opruimt! Maar wist je dat een gezonde hond maar 1-2 keer per dag zijn behoefte moet doen?
Misschien kunnen we beginnen met een leuke eerste vraag! Welke ‘bristol’ score heeft jouw hond?
Help, mijn hond heeft constipatie!
Bij constipatie heeft je hond hele harde stoelgang en blijft het voedsel langer in de darmen zitten, waardoor er meer vocht uit getrokken wordt.
Symptomen van constipatie zijn:
- Minder dan één keer per dag grote boodschap doen
- Minder eetlust
- Gevoel van pijn
- Harde, droge stoelgang (geen worstvorm, eerder keutels)
- Last van overgeven
Wat kan je doen als je hond te harde ontlasting heeft?
- Zorg zeker dat er geen vreemd voorwerp vast zit
- Bied je hond voeding aan met meer vocht in, zoals de gestoomde worsten van Ritzenberger
- Deze kan je aanvullen met de Smoothie Dog of bottenbouillon voor extra vocht
- Bied iets van groenten aan, zoals pompoen (10% van de maaltijd)
Blijft de verstopping aanwezig? Dan is het aan te raden om naar een dierenarts te gaan!
De ideale stoelgang is nummer 3 of 4
Dat wil nog niet altijd zeggen dat je hond 100% gezond is, maar het geeft een mooie richtlijn.
Help, mijn hond heeft diarree!
Heeft je hond acute diarree (7-10 dagen), of chronische diarree (+10 dagen)?
Oorzaken van acute diarree:
- Plotselinge verandering van voeding
- Drinken van een plas
- Iets opgegeten onderweg
- Parasieten
- Virussen
- ….
Neem contact op met de dierenarts als je hond hiernaast nog andere klachten heeft!
Wanneer je hond chronische of terugkerende diarree heeft kan je best de dierenarts raadplegen om te kijken waar de oorzaak ligt.
De kleur van de stoelgang van je hond vertelt veel!
Gewoon bruin is de ideale kleur! Maar wat wil het zeggen als je hond nog een andere kleur heeft?
- Vette stoelgang: disbalans in de pancreas – problemen met vetvertering (dit kan je testen door de stoelgang in water te leggen, als deze blijft drijven is er veel vet aanwezig)
- Lichte ontlasting: problemen met het verteren van koolhydraten – stoelgang ruikt heel zuur (hierbij kan je best overschakelen naar een ander voer met minder of geen koolhydraten, hiervoor is het preventief voedingsadvies geschikt!)
- Donker bruine ontlasting: vaak gepaard met stinkende windjes en een geur van rotte eieren, wil zeggen dat de eiwitten onvoldoende gesplitst worden.
- Witte, harde ontlasting: wijst op het eten van te veel bot en kan constipatie veroorzaken. Dit is vrij pijnlijk voor honden, dus geef ze best wat minder bot.
- Gele of grijze ontlasting: kan wijzen op lever, gal en pancreasproblemen, en auto-immuunziekte – neem zeker contact op met de dierenarts!
- Groene ontlasting: waarschijnlijk heeft je hond wat veel gras gegeten. Dit kan op zich geen kwaad, maar gras eten kan wel wijzen op maag-darmproblemen. Houd je hond in de gaten of hij het regelmatig doet, anders kan je best even een kennismakingsgesprek inplannen om te kijken hoe we moeten ondersteunen
- Rode ontlasting: wijst op een bloeding in het laatste deel van het spijsverteringskanaal. Komt dit meerdere keren voor, dan kan je best de dierenarts raadplegen!
- Zwarte ontlasting: ALARM – interne bloeding! Neem contact op met je dierenarts!
Het is belangrijk om de oorzaak van deze problemen aan te pakken om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen. Als er langdurige darmproblemen zijn, is de kans op een leaky gut of andere darmproblemen groot. Bij een leaky gut kunnen er voedingsstoffen in de bloedbaan terecht komen waardoor het immuunsysteem overprikkeld geraakt. Hierdoor kunnen weer allergieën of intoleranties ontstaan. Het is een vicieuze cirkel waar je niet meer zelfstandig uit geraakt. Hiervoor is een “game changer” traject nodig om tot in de diepte te graven en alles tot aan de basis op te lossen.
Dit wil je echt voorkomen, dus roep op tijd hulp in!
Voor vragen kan je me steeds contacteren!